INFORMASJON OM FORKJØLELSE HOS HUND
Kjære hundeeier, les dette nøye!
Med jevne mellomrom oppstår det epidemier med forkjølelse hos hunder, akkurat som man ser influensa- eller koronasmitte blant oss tobente. Faren for smitte ved et utbrudd vil naturligvis være større i et kennelmiljø der mange hunder er samlet, likeså vil hundeparker, hundebarnehager, hundejorder, hundekurs, eller utstillingsarenaer innebære økt smitterisiko i forkjølelsessesong.
I og med at vi har mange hunder hos oss er sjansen for at vi får en gjest som er forkjølet ganske stor i enkelte perioder (høst/vinter). Smitten kommer inn i kennelen via en smittet symptomfri gjest som sjekker inn på hotellet, og kan dermed være vanskelig å spore. Hostende hunder nektes adgang, da vi naturligvis gjør det vi kan for å forhindre at smitten kommer inn i utgangspunktet. Når vi oppdager hoste, isoleres hunden/hundene med symptomer på egen avdeling, og avdelingen med smitte desinfiseres. Da forkjølelsesvirus er svært smittsomt og hundehotellet har et stort antall hunder boende vil det likevel dessverre være umulig å kunne sikre seg fullstendig mot smitte, da virus allerede er i luften. Ved utbrudd vil vi derfor ofte se at flere individer blir smittet, til tross for tiltak og forsøk på begrensning.
Vi ønsker å informere om at Standal har bygget det første og eneste anlegget i Norge med såkalt “celledrift”, nettopp med sikte på å forebygge spredning av smittsom sykdom. Det vil si at vi har delt anlegget inn i 5 autonome (selvstendige) avdelinger som alle har eget bad, kjøkken mv. Våre medarbeidere arbeider således kun på avgrensede områder. Dette sikrer en optimal kontakt, oppfølging og kontroll av hver enkelt hund, og om en smittsom sykdom dukker opp eller vi har mistanke om dette, så kan avdelingen stenges, tømmes raskt og desinfiseres. Dette kombinert med svært nøye rutiner for renhold gjør at vi begrenser smitte effektivt, men noen smittegaranti kan man altså ikke gi da forkjølelse som kjent er svært smittsomt.
Vi ber om at du kontakter oss dersom hunden skulle hoste etter at den har vært på besøk for å hjelpe oss med å forebygge smitte.
HVA ER FORKJØLELSE /KENNELHOSTE?
Kennelhoste er et samlingsbegrep for forkjølelse eller kikhostelignende symptomer hos hund. Parainfluensaviruset og bakterien Bordetella Bronchiseptica er de vanligste årsakene til forkjølelse. For at hunden din skal ha en tilfredstillende beskyttelse mot kennelhoste må den være vaksinert mot både Parainfluensa og Bordetella hvert år. Vaksinen beskytter ikke mot at hunden din blir smittet av kennelhoste, men den gir en beskyttelse mot de mest alvorlige symptomene. Selv om hunden din har hatt kennelhoste er den ikke beskyttet mot å bli syk igjen.
HVILKEN VAKSINE BØR HUNDEN MIN FÅ?
Som valp skal hunden grunnvaksineres både ved 12 og 16 ukers alder. 12 og 16 ukers vaksineringen bør samlet inneholde komponenter mot Parvovirus, smittsom leverbetennelse, Valpesyke, Parainfluensa og Bordetella Bronchiseptica. Enkelte vaksinerer også valpen ved 8 ukers alder mot Parvovirus dersom valpen vokser opp i et miljø med smitterisiko. Deretter skal hunden vaksineres ved 1 års alder mot samtlige ovennevnte virus og bakterier. Videre gjennom hundens liv skal den vaksineres årlig. Vaksiner gir beskyttelse mot Parvovirus, smittsom leverbetennelse og Valpesyke i 3 år, så disse komponentene er det tilstrekkelig at inngår i vaksinen med 3 års mellomrom etter 1-års vaksineringen. Parainfluensakomponentet og Bordetellakomponentet gir dog kun beskyttelse ett år av gangen, og må derfor fylles på hvert år for å gi hunden en tilfredsstillende beskyttelse mot forkjølelse/kennelhoste.
Det finnes ulike vaksineprodusenter og dermed noe ulike navn på vaksinene i omløp på klinikkene. Det finnes også en hel del kombinasjonsvaksiner der flere komponenter inngår i én og samme vaksine. For beskyttelse mot kennelhoste er det viktig å sikre seg at både Parainfluensa (vanligvis under vaksinenavn Pi), samt Bordetella (vanligvis under vaksinenavn Bb) begge to inngår i den årlige vaksinen. Bordetellavaksinen finnes nå både som nasal (gis som dråper i
snuten), oral (gis i munnen) og som injeksjon (gis som et stikk under huden). Snakk med dyrlegen din om hvilken variant som er mest gunstig for din hund.
NB: Merk at årlig vaksinasjon mot både Parainfluensa og Bordetella er påkrevet for opphold på Standal.
ER DET FARLIG?
I utgangspunktet er forkjølelse hos hunder som er vaksinert ikke farlig. Hunder kan likevel reagere forskjellig, og symptomene kan variere mye. I realiteten er det mye likt mellom hunder og mennesker vedrørende forkjølelse, plei derfor hunden som du ville pleiet deg selv! For at du skal være trygg og vite hva du skal gjøre har vi satt opp en liste over hva som er viktig om hunden begynner å hoste eller viser andre tegn på at den er forkjølet. OBS: Ring alltid og gi oss beskjed dersom hunden begynner å hoste eller viser andre tegn til at det er noe galt etter at den har vørt hos oss. Vi kan gi gode råd og hjelp, og vi er glade for å kunne bistå deg med dette.
Fra hunden er smittet til forkjølelsen bryter ut kan det gå fra 3-10 dager. Normalt er hunden din mest smittsom den første uka etter at symptomene bryter ut, men den kan i noen tilfeller være smittefarlig mye lenger (opptil flere uker). Valper og uvaksinerte gamle samt syke hunder bør skjermes fra smitte.
NÅR SKAL DU GÅ TIL DYRLEGEN?
En sjelden gang kan hunder få en sekundærinfeksjon som følge av at immunforsvaret er opptatt med forkjølelsesviruset. En sekundærinfeksjon er ofte av bakteriell karakter, og ofte er det bakterier som hunden har fra før uten å vise symptomer. Slike bakterier kan forårsake lungebetennelse og da er viktig at hunden får antibiotikabehandling. Her er noen indikasjoner på at du bør oppsøke veterinær:
* Hunden får feber med kroppstemperatur over 39 grader
* Hunden ikke spiser eller drikker eller er slapp
* Hunden får grønn/gul utflod fra nesen
* Hunden får rallende hoste/tung pust
* Hunden har andre alvorlige infeksjoner/sykdommer i tillegg
* Hunden ikke har sluttet å hoste etter 10 dager
NB!! Forkjølelse er bare en av mange tilstander hos hund som gir hoste, det er derfor viktig at du tar kontakt med dyrlegen din hvis du er i tvil.
For oss er kennelhoste en del av en hunds liv på samme måte som forkjølelse er det for oss mennesker i vårt liv. Vi tar dog alle slike problemer alvorlig og gjør alt vi kan for å forhindre smitte og for at du skal være en klok hundeeier og ikke en engstelig hundeeier. Derfor lager vi slike informasjonsskriv, og derfor ønsker vi å følge opp alle våre gjester som blir forkjølet. Om det skulle være noe du lurer på står vi til din disposisjon alle dager -hele året på 67077360, e-post: jorn@standal.no eller post@standal.no
ER DU BEKYMRET?
Det er viktig for oss at du som dyreeier er trygg og rolig. Er du usikker på noe, så ring oss for råd og veiledning. Som kunde ved Standal får hunden gratis oppfølging og eventuelt kontroll ved vår dyreklinikk. Du betaler kun for medisiner om det er nødvendig med medisinsk behandling (vi dekker ikke utgifter til annen veterinær).
Med vennlig hilsen
Jørn Standal
Innehaver
FORKJØLELSE HOS HUND -myter og fakta-
Like sikkert som at vinteren kommer, like sikkert er det at mange mennesker blir forkjølet. Nøyaktig slik er det med hunder også! Hunder blir forkjølet, de får tørrhoste, kaster opp slim og snørrer, akkurat som mennesker. I og med at vi har mange feriegjester på vårt hotell, opplever vi tidvis at hunder kommer inn med forkjølelsessmitte. Vi har derfor laget en grundig og mer medisinsk rettet informasjon sammen med veterinærer, men også en lettere variant i form av vanlige spørsmål fra hundeier som kanskje kan gi deg bedre forståelse for hva dette er.
1) Mange veterinærer kaller dette for kennelhoste, er dette noe som opptrer bare på en kennel (hundepensjonat, hundehotell)?
Svar: NEI. Kennelhoste er dessverre bare et stigmatiserende uttrykk for forkjølelsessmitte hos hunder. Hunder kan smittes absolutt overalt hvor hunder opptrer sammen.
2) Er det større risiko for smitte på et hundehotell enn ellers?
Svar: JA. Der hvor det er flere hunder øker også risikoen for smitte, så på utstillinger, i hundeparker, hundebarnehager og der hvor hunder møtes øker også muligheten for å bli smittet. Men for å dra en sammenligning: Lar du være å dra på en hotellferie fordi du kan bli forkjølet? Selvfølgelig ikke, vi må leve normalt og slik er det med hunder også. En forkjølelse får man i ny og ne, og den går som regel rolig over av seg selv (se annen info på dette punktet).
3) Min hund er vaksinert mot kennelhoste, kan den da bli smittet?
Svar: JA. Vaksinen som hunder får beskytter ikke mot smitte, den gjør bare immunforsvaret bedre rustet til å takle smitten. Som hos mennesker muterer også forkjølelsesvirus slik at hunder kan bli forkjølet flere ganger.
4) Smitte på et hundehotell må vel skyldes dårlig hygiene og rutiner?
Svar: NEI. Dette har ingenting med hygiene eller rutiner å gjøre. Men for sikkerhets skyld desinfiserer (fjernes) vaskes det alltid med desinfiserende rengjøringsmidler og vi desinfiserer alle vannfat og matskåler – hver eneste dag hele året.
5) Finnes det ingen måter å beskytte seg mot dette for et hundehotell?
Svar: NEI. Vi aner aldri når vi får inn en gjest som har med seg forkjølelsessmitte. Vi ser at forkjølelse opptrer hele året, men at det er vesentlig mindre i sommerhalvåret. Igjen; akkurat som hos mennesker. Det eneste vi kan gjøre er å følge opp de hundene som viser symptomer og pleie dem som vi ville pleiet oss selv når vi er forkjølet. Ved behov kan vi gi slimløsende tabletter, lindrende medikamenter, holde luftingstiden i kulda kort, ikke hard trening osv. Dersom en hund viser tegn til sekundærinfeksjon/får nedsatt allmentilstand tas den til veterinær for vurdering og eventuell behandling.
6) Hvorfor er det så vanskelig å unngå kennelhoste på et hundehotell?
Svar: Fordi mange hunder ikke viser noen symptomer, men likevel kan smitte andre. Hunder kan også være smittebærere i flere uker etter at de har sluttet å vise symptomer. Dette gjør det umulig for oss å forutse når smitte dukker opp. Det vanligste er at de er smittefrie etter 2-3 uker etter at de slutter å hoste.
7) Burde ikke et hundehotell orientere om at de har kennelhoste før jeg kommer med min hund?
Svar: NEI; det er ikke praktisk mulig, fordi vi ALDRI vet om vi har noen på besøk som kan smitte andre. De som viser symptomer hos oss blir anbrakt på en egen avdeling for oppfølging, og vårt unike opplegg med flere separate avdelinger med hvert sitt kjøkken setter oss i stand til å ta imot hunder uten at de kommer i kontakt med hunder som viser symptomer. For å dra en sammenligning igjen: Når du booker et hotellopphold, er det da naturlig at hotellet opplyser at de har gjester som er forkjølet? Selvsagt ikke.
8) Min hund har et nedsatt immunforsvar, og sliter med helsa, burde jeg la være å ha den på et hundehotell?
Svar: NEI, ikke med mindre du velger å isolere hunden fra alle andre hunder hele tiden. MEN; er den så syk at den potensielt vil få livstruende problemer ved en forkjølelse så bør den være hjemme. Vi har restriksjoner for inntak av høyrisikogjester i høysesonger.
9) Jeg sendte en frisk hund på kennel og den kom syk tilbake, kan jeg kreve utgifter dekket til eventuell behandling?
Svar: NEI. Dette er det vi kaller en påregnelig risiko som du må dekke selv. Det blir som om barnet ditt er blitt forkjølet i barnehagen, det er rett og slett noe man må regne med. Det er selvfølgelig ikke svikt i barnehagens rutiner som forårsaker en forkjølelse, og slik er det også på et hundehotell.
Vi håper denne informasjonen på en enkel måte kan forklare litt om prinsippene rundt kennelhoste, eller forkjølelse hos hunder som dette er og bør hete. Alle på både to og fire kan bli forkjølet, og da er det viktig med god kommunikasjon, god informasjon og god pleie. Vi her på Standal vil alltid gjøre vårt beste for våre firbente gjester, og vi tilbyr således gratis kontroll hos vår veterinær om hunden din har vært hos oss og blitt forkjølet. Vi er også tilgjengelige alle dager, man- lør 09-18, søn 12-20 for eventuelle spørsmål slik at du ikke unødig behøver å være urolig for din firbente og kjære venn.
Jørn Standal